18 de març 2025

Alumnes de l'INS Nou d’Alcarràs coneixen les històries de vida de dones temporeres a través de l’exposició ‘Trencant fronteres internes’

Una de les protagonistes explica el seu relat en primera persona en una xerrada didàctica als alumnes del centre

Els darrers quinze dies, l’INS Nou d’Alcarràs ha acollit l’exposició ‘Trencant fronteres Internes’ que recull els relats de 17 dones racialitzades que han treballat com a temporeres en la campanya de la fruita a les Terres de Lleida. Organitzada per l’Institut de les Desigualtats i Garrigues cooperació internacional de Lleida, amb el suport de Segrià Dinàmic (CC del Segrià) i de l’Agència catalana de cooperació al desenvolupament, té com a missió visibilitzar les vulneracions i l’existència de fronteres internes relacionades directament amb el racisme i la Islamofòbia dins el territori català. L’activitat s'emmarca dins del projecte de sensibilització ‘Dones lliures d'islamofòbia i racismes: desconstruint blanquituts’.

Banna Diatta, una de les noies protagonistes, ha realitzat avui, dia de la cloenda de l’exposició, una xerrada on ha denunciat les condicions laborals a les quals es veuen abocades les persones racialitzades, especialment les de l’Àfrica negra: “ser immigrant és l’experiència més dura que he viscut a la meva vida”, ha dit. La història de vida de la Banna és l’exemple de la vulneració de drets humans. Ella va arribar a Lleida l’any 2008 sota la fórmula d’un matrimoni concertat amb un compatriota seu d’edat avançada. La seva impactant història reflecteix el camí de moltes dones migrants i de com l’afany de superació i resiliència li va permetre emancipar-se treballant de temporera a la fruita, on també va patir un règim quasi d’explotació laboral. Actualment, ha format una nova família amb un company del seu país, però lliurement escollit per ella amb qui ha tingut un fill. La seva història de vida posa en relleu el maltractament que pateixen les dones migrants (moltes han estat víctimes del tràfic de dones, l’explotació sexual, agressions, violacions, etc.) en un context de terrible solitud, lluny de la seva família i sense parlar ni entendre la llengua.

El text introductori de l’exposició, elaborat per la Plataforma Fruita amb Justícia Social, recorda que: “estiu rere estiu l’engranatge de la indústria fruitera reclama dones i homes que la facin possible. Elles i ells són la baula imprescindible perquè cada fruit sigui collit de l’arbre, classificat, encaixat i enviat a un mercat llunyà on serà consumit per persones alienes a les fatigues que suposa omplir el seu plat. Un gran esforç pagat amb magres salaris i sense tenir cura de les persones”.

Els retrats de les 17 protagonistes han estat realitzats per la fotògrafa egarenca, Mireia Comas, un dels referents del fotoperiodisme crític i compromès a Catalunya. Els seus projectes han donat veu a realitats silenciades, a persones en situació de vulnerabilitat i als moviments socials, fet que li ha provocat haver estat víctima de detencions arbitràries i abusos policials, explica.

Les instantànies de Mireia Comas s’han publicat a mitjans com La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Ara, El País, Diari de Terrassa o Diari de Sabadell. El seu darrer projecte, Atrapats, ha rebut nombrosos premis, entre ells el Miravisions (categoria professional) 2020. L’any passat va ser guardonada, juntament amb tots els periodistes víctimes de la ‘llei mordassa’, amb el Premi Llibertat d’Expressió, que atorga la Unió de Periodistes Valencians.

Sobre Garrigues Cooperació Internacional
Garrigues Cooperació Internacional (GCI) és una entitat sense ànim de lucre de la ciutat de Lleida que té per objectiu la defensa, implantació i difusió dels drets humans de manera en general amb perspectiva de gènere i antiracista. GCI treballa, concretament, en projectes que promouen la denúncia de les vulneracions de drets i el suport a l'increment de capacitats organitzatives dels moviments de dones i feministes, foment de polítiques i reconeixement del lideratge per tal de reduir les vulneracions denunciades. Garrigues Cooperació Internacional —entitat de la branca social del Grup Cultural Garrigues de Lleida— neix el 1988 amb una estratègia clara i concreta enfocada en l'acció social (principalment, en la formació de líders comunitaris basats en les cultures de pau, democràtica i educativa). L'entitat té una presència constant a les Terres de Lleida, però connectada amb altres entitats d'arreu del país, a partir d'un treball en xarxa exhaustiu.

17 de març 2025

Festival Antiracista 22M

Dissabte 22 de març, 17.00h-20.30h
Cotxeres de Sants
Carrer de Sants, 79, Sants-Montjuïc, 08014 Barcelona

Queda una setmana per al Festival: et posem al dia.

Continguts

Tenim un cartell impressionant, amb música molt variada, ball, màgia, una exposició de dibuixos antiracistes…

Acabem de confirmar que una companyia de pallassos s’encarregarà de posar “ordre” mentre la gent entra al Festival. Es recomana arribar una mica abans de les 17h per poder passar sense entrebancs per aquest control de “seguretat” molt especial ;-) .

És molt possible que tinguem més novetats pel que fa als continguts, però ja queda clar que al Festival hi haurà coses per a tothom, des de la canalla fins a fans del hip hop més trencador.

Mira’t la pàgina web del Festival: https://ucfr.cat/2025/02/22/festival-antiracista-dissabte-22-de-marc-barcelona/

Difusió

Un gran repte és fer arribar la convocatòria al màxim nombre de persones. No podem pagar publicitat, però tenim quelcom que les empreses no tenen: gent!

Depèn de nosaltres, les persones i entitats que formem UCFR, animar la gent a participar.

Tenim cartells i flyers per imprimir i penjar al suro de la feina, del CAP, on sigui.

I per suposat, va bé fer difusió a xarxes. Si fas un post, si us plau posa el hashtag #FestivalAntiracista22M, i ens pots etiquetar com @UCFRcat a gairebé totes les XXSS.

Vídeos

Una cosa específica que funciona bé, és fer un vídeo cridant a la participació. Podries comentar algun element del programa que t’atreu especialment. Qualsevol persona ho pot fer, no cal que siguis (pel moment!) una “influencer” famosa: tot ajuda.

Evidentment, aniria bé que representants d’organitzacions fessin vídeos cridant a la participació. I si feu un vídeo, recordeu de penjar-lo amb #FestivalAntiracista22M i @UCFRcat

Adhesions i Fira d’Entitats

Més de 60 entitats de tot tipus ja s’han adherit al Festival. Una vintena d’aquestes posaran una parada a la Fira d’Entitats, on trobaràs aliments per a la ment, per a l’ànima, i per a la panxa…

Si la vostra entitat encara no consta a la llista, proposa que s’hi adhereixi. I plantegeu-vos posar una parada a la Fira; encara queda espai per a més.

Suport econòmic urgent

És trist demanar diners, però més trist és no tenir els recursos per poder fer activitat antiracista.

Celebrem el Festival en base a la voluntat, però hi ha despeses inevitables, i el cost total supera els mil euros. Això és més del que pot assumir UCFR.

Demanem a les entitats, i a les persones que s’ho puguin permetre, que facin una aportació per poder celebrar el Festival i continuar amb la nostra feina.

Número de compte a Caixa d’Enginyers: ES34 3025 0005 8114 3328 2758

Siguis del nostre equip el 22M!

Ajuda'ns a muntar i celebrar el Festival el proper dissabte! Si vols participar, durant tot o part del temps entre 16h i 21.30h del ds, 22M, apunta’t mitjançant aquest formulari.

Una mobilització global

El Festival forma part d’una protesta de moviments unitaris arreu del planeta.

Mira la crida internacional, i el centenar llarg d’accions que consten al mapa del món.

4 de març 2025

8-M: Testimonis en primera persona de dones temporeres a la fruita de Lleida

L’activista senegalesa Banna Diatta explica la seva experiència en la campanya de la fruita en una xerrada en la qual es presenta el documental ‘La pell del silenci’


L’activista senegalesa Banna Diatta va oferir ahir a la seu de Garrigues Cooperació una xerrada antiracista i feminista per explicar la seva experiència com a recol·lectora de la fruita a Lleida. Sota el títol ‘Trencant fronteres internes’, Diatta va detallar les condicions en les quals treballen moltes dones en magatzems de fruita, en alguns casos com el seu sense contracte ni assegurança.

La història de vida de Banna Diatta, malauradament, és comuna en moltes dones que arriben a Lleida des de l’Àfrica negra. En el seu cas, ho va fer mitjançant un matrimoni concertat amb un compatriota seu d’edat avançada. A força de treballar i superar infinitat de penúries es va poder emancipar i ara ha format una família amb un company lliurement escollit per ella amb qui ha tingut un fill. 


Banna Diatta, juntament amb la seva cosina, Marianna, són les protagonistes del primer episodi de la sèrie documental ‘La pell del silenci’. Aquesta compilació d’històries de vida de dones temporeres d’origen africà vol treure a la llum una situació laboral i social silenciada. Durant la xerrada es va fer una breu presentació de la sèrie i es va poder visionar el primer episodi, disponible al canal de YouTube de l’entitat: https://youtu.be/nQWJUiBnhS4?feature=shared

‘Trencant fronteres internes és la primera de les dues xerrades que ha organitzat Garrigues Cooperació Internacional per celebrar el 8-M. La segona xerrada se celebra avui, dimarts, a la mateixa seu, a partir de les 19 h, a càrrec de la psicòloga Anna Sala, que abordarà la xacra de la violència silenciada envers les dones.