11 de juny 2024

Ni silenci ni violència: Planta cara al masclisme

 

La violència contra la dona encara avui dia continua sent present en totes les regions del món, així com afectant dones de tota mena, de diferents nivells econòmics o educacionals. Però, no sols afecta les dones, sinó que frena el desenvolupament d'un sistema de valors pacífics i democràtics en tota la societat.

La violència cap a les dones suposa un atemptat contra la dignitat i integritat psicològica, moral i física, i en conseqüència una intolerable violació dels drets humans. És la màxima manifestació de la desigualtat entre dones i homes i continua sent, encara avui, la principal causa de mort violenta en les dones.

La violència masclista té importants repercussions en el benestar i la salut de les dones a curt i a llarg termini. En la majoria dels casos, les seqüeles persisteixen fins i tot molt després que la relació de maltractament hagi acabat. Des del punt de vista de la salut mental de la víctima, l'exposició a una violència o abús emocional continuat, encara que no existeixi violència física, provoca conseqüències molt greus que requereixen un tractament terapèutic adequat per a superar-les.

El 24,4% de les dones que van sofrir violència física o sexual a Europa en 2022 van denunciar i de les 56 víctimes de violència de gènere que van ser assassinades a l’Estat espanyol en 2023, 40 no havien presentat denúncia (una dona triga entre vuit i deu anys a denunciar). Des que en 2003 es van començar a comptabilitzar oficialment aquests crims masclistes a l’Estat, són ja 1.238 víctimes.

La por a l’agressor, la incertesa de rebre ajuda de l’entorn, institucions o cossos policials o judicials, o les traves institucionals, són alguns dels factors que fan que les dones que pateixen violències masclistes no denunciïn la situació.

Per tot això, des de Garrigues Cooperació Internacional volem reivindicar la necessitat de continuar insistint que els drets d'aquestes dones víctimes de la violència de gènere es continuïn treballant i poder aconseguir la seva materialització en la realitat, de manera que, per fi, les dones se sentin segures i acompanyades en el procés. Aconseguir d'aquesta manera que la prevenció sigui eficaç i que cada vegada siguin més les dones que facin el pas cap a una denúncia realment segura.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada