27 de febr. 2025

Alumnes del Programa de Formació i Inserció de l’IES de la Caparrella participen en el taller ‘Ningú és il·legal al món’

Impartit per la fotoperiodista Mireia Comas, dona visibilitat a la situació dels joves migrants vulnerabilitzats

Una dotzena d’alumnes del Programa de Formació Inserció de l’IES de la Caparrella, de 16 a 21 anys, van participar ahir en el taller ‘Ningú és il·legal al món’, impartit per la fotoperiodista egarenca Mireia Comas i el jove d’origen marroquí Ayoub Iglili. La intervenció tracta la situació d’un grup de joves migrants que van malviure en una fàbrica en runes a Terrassa durant la pandèmia. A partir de diferents imatges reals que retraten la vida a la fàbrica, els alumnes han d’identificar l’escena i aportar les seves sensacions respecte al que veuen. L’objectiu no és altre que sensibilitzar i treure a la llum una realitat silenciada que es repeteix en molts indrets de Catalunya.

Es dona la circumstància que part de l’alumnat participant de l’IES Caparrella és d’origen nord-africà i subsaharià, i ha viscut o coneix realitats semblants a les de l’Ayoub. Això va permetre crear noves sinergies entre ells, tot retratant històries de vida particulars que van enriquir el taller. Els alumnes de la Caparrella són joves migrants que no han obtingut la titulació de l'ESO i es volen continuar formant cap a la via de la formació professional. Els principals objectius són proporcionar les competències que els permetin la incorporació al món laboral o a continuar amb la seva formació.

 Per aquesta raó, tant Mireia Comas com el professorat de la Caparrella van incidir en el fet de la importància de completar formacions amb capacitats professionals i l’estudi de la llengua, perquè són dos factors necessaris per poder desenvolupar una trajectòria de vida amb perspectives de futur.

Els alumnes també van poder conèixer un petit fanzín amb fotografies fetes per Mireia Comas i els joves de la fàbrica, una mena de dietari que mostra el dia a dia a l’immoble de Terrassa. “La premsa, els polítics i part de la societat estigmatitza aquests joves. El fanzín no és més que la prova plausible de què aquests joves poden fer coses constructives, amb sensibilitat i ànima”, explica la fotoperiodista. Val a dir que el fanzín es presentarà el propvinent 22 de març a la Biblioteca Anarquista Maria Rius de Lleida (Corts Catalanes, 79).

El taller ‘Ningú és il·legal al món’ forma part del projecte ‘Dones lliures d’islamofòbia: Desconstruint blanquituts’, impulsat per l’institut de les Desigualtats de Terrassa amb la col·laboració de Garrigues Cooperació Internacional de Lleida i compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació.


26 de febr. 2025

L'Institut Nou d'Alcarràs acull l'exposició 'Trencant fronteres internes'

La mostra fotogràfica protagonitzada per 17 dones racialitzades compta amb els retrats de la periodista Mireia Comas

Trencant fronteres internes és l’exposició que del 3 al 14 de març es podrà visitar l'Institut Nou d'Alcarràs. Organitzada per l’Institut de les Desigualtats i Garrigues cooperació internacional, amb el suport de l’Agència catalana de cooperació al desenvolupament, té com a missió visibilitzar les vulneracions i l’existència de fronteres internes relacionades directament amb el racisme i la Islamofòbia dins el territori català. La mostra ensenya els retrats de 17 dones racialitzades amb un text que resumeix la seva història de vida.

Els retrats de les 17 protagonistes han estat realitzats per la fotògrafa egarenca, Mireia Comas, un dels referents del fotoperiodisme crític i compromès a Catalunya. Els seus projectes han donat veu a realitats silenciades, a persones en situació de vulnerabilitat i als moviments socials, fet que li ha provocat haver estat víctima de detencions arbitràries i abusos policials, explica.

Les instantànies de Mireia Comas s’han publicat a mitjans com La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Ara, El País, Diari de Terrassa o Diari de Sabadell. El seu darrer projecte, Atrapats, ha rebut nombrosos premis, entre ells el Miravisions (categoria professional) 2020. L’any passat va ser guardonada, juntament amb tots els periodistes víctimes de la ‘llei mordassa’, amb el Premi Llibertat d’Expressió, que atorga la Unió de Periodistes Valencians.

25 de febr. 2025

Garrigues Cooperació porta el teatre basat en drets humans al Centre Penitenciari Obert de Lleida

L’actor de cine, teatre i TV, Thimbo Samb, interpreta l’obra ‘El sueño es vida’ 


 El Centre Penitenciari Obert de Lleida va ser l’escenari el passat 18 de febrer de l’obra de teatre ‘El sueño es vida’, basada en la biografia de l’actor protagonista Thimbo Samb, i dirigida per Moisès Mato. La representació, que es va dur a terme al menjador del centre, va aplegar prop d’una quarantena d’interns i funcionaris, que es van poder submergir en el dramatisme i les penúries que pateixen els milers de migrants que arriben per la ‘ruta canària’.

En finalitzar l’obra es va obrir un torn de preguntes en el que els interns van poder conèixer per veu de l’actor les peripècies que va sofrir per arribar a Europa i poder regularitzar la seva situació. La participació dels usuaris va ser molt positiva, obrint-se un debat entorn del racisme i la xenofòbia al Nord Global.

L’activitat la va organitzar Garrigues Cooperació Internacional i va comptar amb el suport de l’Institut de les Desigualtats, el Centre Penitenciari Obert de Lleida i el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat.

 

Thimbo Samb va arribar a Tenerife el 2006, després de quatre intents en pastera. Allí va estar en un CIE (Centre d'Internament d'Estrangers) divuit dies, després el van traslladar a Madrid, i d'allà a Sagunt. Com no trobava feina, se'n va anar a València, on va estar tres mesos vivint al carrer. «Va ser l'etapa més dura, però també la més bonica, i no la canviaria per res, perquè vaig aprendre molt. Jo abans no sabia el que era la pobresa, ni estar sol. Aquí buscava menjar a les escombraries, dormia sense sopar… I em vaig adonar d'aquesta altra realitat. Això va fer que després fos activista».

A la CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat) li van donar l'oportunitat de formar part del grup «teatre oprimit». Un dels seus professors tenia una fundació i li deixava anar a les seves classes a canvi de repartir fulls de mà. Va ser aquí on va començar la seva carrera com a actor a l’estat espanyol.

Thimbo Samb ha actuat en sèries com a Antidisturbios (Movistar +), Servir y Proteger (RTVE) o Apagón (Movistar+), en pel·lícules com El silencio del pantano (Netflix), Rainbow (Netflix), i en obres de teatre com El sueño es vida, que porta per diferents zones del país.


Garrigues Cooperació celebra el 8 de Març amb dues xerrades

L’activista senegalesa Banna Diatta parlarà sobre les fronteres internes de les joves migrants i la psicòloga Anna Sala abordarà les violències silencioses en vers les dones

Un any més, Garrigues Cooperació Internacional, coincidint amb la celebració del 8-M, ha organitzat xerrades per sensibilitzar i informar la ciutadania al voltant de les violències contra les dones. 


Enguany, la sala d’actes de la seu de l’entitat (carrer Acadèmia, 44, Altell) acollirà el dilluns, 3 de març, a partir de les 20 h la xerrada feminista i antiracista Dones i fronteres internes, a càrrec de l’activista Banna Diatta. Aquesta jove d’origen senegalès explicarà la seva experiència com a temporera de la fruita a Lleida i les vulneracions de drets que ha patit per ser migrant, negra i dona. 


D’altra banda, la psicòloga Anna Sala Galindo llicenciada en psicologia, Màster en neuropsicologia i educació, Postgrau en igualtat i gènere, Postgrau en psicologia jurídica, forense i penitenciària i que actualment treballa com a psicòloga del CIAD del Casal de la Dona de l’Ajuntament de Lleida i exerceix de professora associada d’Història de la Psicologia al Grau de Psicologia de la Universitat de Lleida, oferirà la xerrada La violència silenciosa vers les dones. En aquest cas, l’acte es durà a terme a la mateixa seu de l’entitat, el dimarts 4 de març a les 20 h.