27 de febr. 2025

Alumnes del Programa de Formació i Inserció de l’IES de la Caparrella participen en el taller ‘Ningú és il·legal al món’

Impartit per la fotoperiodista Mireia Comas, dona visibilitat a la situació dels joves migrants vulnerabilitzats

Una dotzena d’alumnes del Programa de Formació Inserció de l’IES de la Caparrella, de 16 a 21 anys, van participar ahir en el taller ‘Ningú és il·legal al món’, impartit per la fotoperiodista egarenca Mireia Comas i el jove d’origen marroquí Ayoub Iglili. La intervenció tracta la situació d’un grup de joves migrants que van malviure en una fàbrica en runes a Terrassa durant la pandèmia. A partir de diferents imatges reals que retraten la vida a la fàbrica, els alumnes han d’identificar l’escena i aportar les seves sensacions respecte al que veuen. L’objectiu no és altre que sensibilitzar i treure a la llum una realitat silenciada que es repeteix en molts indrets de Catalunya.

Es dona la circumstància que part de l’alumnat participant de l’IES Caparrella és d’origen nord-africà i subsaharià, i ha viscut o coneix realitats semblants a les de l’Ayoub. Això va permetre crear noves sinergies entre ells, tot retratant històries de vida particulars que van enriquir el taller. Els alumnes de la Caparrella són joves migrants que no han obtingut la titulació de l'ESO i es volen continuar formant cap a la via de la formació professional. Els principals objectius són proporcionar les competències que els permetin la incorporació al món laboral o a continuar amb la seva formació.

 Per aquesta raó, tant Mireia Comas com el professorat de la Caparrella van incidir en el fet de la importància de completar formacions amb capacitats professionals i l’estudi de la llengua, perquè són dos factors necessaris per poder desenvolupar una trajectòria de vida amb perspectives de futur.

Els alumnes també van poder conèixer un petit fanzín amb fotografies fetes per Mireia Comas i els joves de la fàbrica, una mena de dietari que mostra el dia a dia a l’immoble de Terrassa. “La premsa, els polítics i part de la societat estigmatitza aquests joves. El fanzín no és més que la prova plausible de què aquests joves poden fer coses constructives, amb sensibilitat i ànima”, explica la fotoperiodista. Val a dir que el fanzín es presentarà el propvinent 22 de març a la Biblioteca Anarquista Maria Rius de Lleida (Corts Catalanes, 79).

El taller ‘Ningú és il·legal al món’ forma part del projecte ‘Dones lliures d’islamofòbia: Desconstruint blanquituts’, impulsat per l’institut de les Desigualtats de Terrassa amb la col·laboració de Garrigues Cooperació Internacional de Lleida i compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació.


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada