5 de juny 2024

La Biblioteca Pública inaugura una exposició per trencar el silenci de les temporeres de Lleida

La mostra fotogràfica protagonitzada per 17 dones racialitzades compta amb els retrats de la periodista Mireia Comas 

 

Trencant fronteres internes és l’exposició que des d’avui, i fins al pròxim 28 de juny, es pot veure al Claustre de l’Àrea Infantil i Juvenil de la Biblioteca Pública de Lleida. Organitzada per l’Institut de les Desigualtats i Garrigues cooperació internacional, amb el suport de l’Agència catalana de cooperació al desenvolupament, té com a missió visibilitzar les vulneracions i l’existència de fronteres internes relacionades directament amb el racisme i la Islamofòbia dins el territori català.

L’exposició, inaugurada avui per Enric Figueres, cap de projectes de Garrigues Cooperació, Banna Diata, dona temporera protagonista de l’exposició, Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, vol “visibilitzar les vulneracions i l’existència de fronteres internes relacionades directament amb el racisme i la Islamofòbia, dins el territori català”, segons ha explicat Figueres.

Per la seva banda, Banna Diata, ha denunciat les condicions laborals a les quals es veuen abocades les persones racialitzades, especialment les de l’Àfrica negra: “ser immigrant és l’experiència més dura que he viscut a la meva vida”, ha dit.

 

En aquest senti, el text de l’exposició, elaborat per la Plataforma Fruita amb Justícia Social, recorda que: “estiu rere estiu l’engranatge de la indústria fruitera reclama dones i homes que la facin possible. Elles i ells són la baula imprescindible perquè cada fruit sigui recollit de l’arbre, classificat, encaixat i enviat a un mercat llunyà on serà consumit per persones alienes a les fatigues que suposa omplir el seu plat. Un gran esforç pagat amb magres salaris i sense tenir cura de les persones”. 

Els retrats de les 17 protagonistes han estat realitzats per la fotògrafa egarenca, Mireia Comas, un dels referents del fotoperiodisme crític i compromès a Catalunya. Els seus projectes han donat veu a realitats silenciades, a persones en situació de vulnerabilitat i als moviments socials, fet que li ha provocat haver estat víctima de detencions arbitràries i abusos policials, explica.

 

Les instantànies de Mireia Comas s’han publicat a mitjans com La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Ara, El País, Diari de Terrassa o Diari de Sabadell. El seu darrer projecte, Atrapats, ha rebut nombrosos premis, entre ells el Miravisions (categoria professional) 2020. L’any passat va ser guardonada, juntament amb tots els periodistes víctimes de la ‘llei mordassa’, amb el Premi Llibertat d’Expressió, que atorga la Unió de Periodistes Valencians.


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada